Alles inclusief
Maak sites, folders en brochures digitaal toegankelijk
Er is terecht veel aandacht voor inclusiviteit in de samenleving. Iedereen moet mee kunnen doen. Voor veel slechtzienden is dat echter nog een utopie. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 300.000 mensen met een (matige) visuele beperking. Het gebruik van digitale producten en diensten is voor hen niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend. Folders en brochures zijn door hen vaak niet te lezen en websites zijn ontoegankelijk. Gelukkig zijn er wel al stappen gezet. De eerste in 2018. Toen werd het voor alle overheidswebsites verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. De digitale toegankelijkheid kreeg vervolgens weer een nieuwe boost toen in 2019 de EAA (European Accessibility Act) werd aangenomen. Sinds eind vorig jaar zien we pas echt een grote piek in aandacht hiervoor. Begrijpelijk, want de EAA wordt in 2025 ingevoerd.
Gemeente Helmond | Campagne Meldingsbereidheid
Gemeente Helmond | Strategie Verkeersveiligheid
Denk bij digitale applicaties niet enkel aan websites of apps. Gemeentes moeten hun folders, brochures, jaarverslagen en strategische rapportages etc. nu digitaal toegankelijk maken, zodat zij deze op hun website kunnen plaatsen. Bedrijven hoeven dat nog niet, maar als ze dat niet doen missen ze een deel van de doelgroep én een hoop sympathie. We zien dat er wel een angst bestaat, dat een inclusieve website of brochure saai is. Maar niets is minder waar. Er zijn heel veel mooie en creatieve manieren om te ontwerpen, bouwen en optimaliseren zodat de ervaring van de bezoeker uniek blijft en tegelijkertijd voldoet aan de eisen van digitale toegankelijkheid. Je moet het zien…
Ga je aan een nieuwe website werken? Dan is het verstandig om al vanaf het begin rekening te houden met toegankelijkheid. Dat is een stuk makkelijker dan achteraf dingen repareren. Orange doet dat. We werken volgens de richtlijnen (zoals vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines oftewel WCAG), een benadering van het ontwerpen en ontwikkelen van digitale content met het oog op inclusiviteit. Het houdt rekening met de behoeften van mensen met diverse handicaps, zoals visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. WCAG legt criteria vast die moeten worden nageleefd om jouw digitale applicatie toegankelijk te maken. Voorbeelden zijn het gebruik van alternatieve tekst voor afbeeldingen, het creëren van goed gestructureerde HTML, voorleessoftware waarbij de teksten worden voorgelezen, en het zorgen voor voldoende contrastverhoudingen. Dit is essentieel om iedereen gelijke toegang te geven tot digitale applicaties en draagt bij aan een meer inclusieve (digitale) samenleving.